Efor testi siz yürüme bandında belli hızlarda yürürken, seri olarak elektrokardiyografilerinizin çekilmesi, tansiyonunuzun ölçülmesi ve oluşabilecek şikâyetlerinizin not alınmasıyla yapılan bir tetkiktir. İstirahat anında elektrokardiyografinizde tespit edilemeyen anormal bulguların efor sırasında tespit edilmesini sağlar. Aşağıda yazılan önerilere uyduğunuz takdirde test kısa sürede tamamlanır ve hastalığınız hakkında önemli bilgiler verir. Güvenilir bir yöntemdir.
Efor testi randevunuza gelirken
- Testten 3 saat önce yemek yemeyiniz.
- Daha önceden çekilmiş EKG nizi yanınızda getiriniz.
- Erkek hastaların göğüs tıraşı olması gerekmektedir.
- Bayan hastaların 2 parçadan oluşan kıyafet giymesi daha uygundur.
- Eğer aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız testten en az 48 saat önceden doktorunuza danışarak kesiniz: dideral, prent, tensinor, visken, lopressor, trasicor ,beloc ,betadol, nortan, artex, concor, diltiazem, isoptin, vazoxen, nexivol, naksen, problok
- Digoksin kullanan hastalar ilacı bir hafta önceden kesmelidir.
- Yukarıda yazılı olmayan ilaçları (doktorunuz aksini söylemedikçe) özellikle de yüksek tansiyon sebebi ile kullanmakta olduğunuz ilaçları lütfen kesmeyiniz. Aksi takdirde tansiyonunuz çok yükselebilir ve testiniz yapılamayabilir.
Efor testinin doğruluk oranı % 100 değildir. Kişide hastalık olmadığı halde varmış gibi gösterebilir (% 10 yalancı pozitif) ve kişide hastalık yani damar darlığı olduğu halde yokmuş gibi gösterebilir (% 10 yalancı negatif). Diğer kardiyolojik testlere üstünlüğü sık tekrarlanabilir ve ucuz olmasıdır.